Przejdź do treści

blog

Unifi aktualizacja kontrolera w systemie Debian / Ubuntu

    Update for Unifi controller under Debian/Ubuntu Utwórz kopię zapasową kontrolera !!! uruchom terminal z uprawnieniami root: $ sudo -i Znajdź odpowiednią lokalizację pliku na stronie i skopiuj adres pliku. w terminalu wpisz: $ wget https://dl.ui.com/unifi/6.5.53/unifi_sysvinit_all.deb #Wybierz odpowiednią wersję kontrolera Po pobraniu wpisz następnie: $ dpkg -i unifi_sysvinit_all.deb

    Deinstalacja MangoDB (5.0.4)

      $ sudo service mongod stop $ sudo apt-get purge mongodb-org* $ sudo rm -r /var/log/mongodb $ sudo rm -r /var/lib/mongodb

      Jak zainstalować Javę na Ubuntu i Debian

        Java to jeden z najpopularniejszych języków programowania na świecie, używany do budowania różnego rodzaju aplikacji wieloplatformowych. Ten samouczek opisuje, jak zainstalować różne wersje OpenJDK oraz Oracle Java na Ubuntu 18.04. Te same instrukcje dotyczą Ubuntu 16.04 i dowolnej dystrybucji opartej na Ubuntu, w tym Kubuntu, Linux Mint i Elementary OS. Podsumowanie Przed kontynuowaniem tego samouczka upewnij się, że jesteś zalogowany jako użytkownik z uprawnieniami sudo . Wersje Javy Java jest dystrybuowana w trzech różnych edycjach, Standard Edition (SE), Enterprise Edition (EE) i Micro Edition (ME). Ten samouczek obejmuje instalację wersji Java SE (Standard Edition). OpenJDK i Oracle Java to dwie… Dowiedz się więcej »Jak zainstalować Javę na Ubuntu i Debian

        Kurczak pieczony na ryżu

          Kurczak pieczony na ryżu – obiad, który praktycznie robi się sam! 😉 Przygotowanie go zajmuje kilka chwil, a potem bach do piekarnika i czekamy na efekt końcowy 🙂 W międzyczasie można np. poczytać ciekawą książkę 🙂 Składniki: 5 podudzi z kurczaka (ok. 0,5kg) 2 woreczki ryżu (200g) 4 małe cebule (ok. 210g) 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku szczypta chilli w proszku sól, pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia Składniki na zalewę: 600ml wody 1 łyżka masła (ok. 35g) 3 łyżki pikantnego ketchupu (u mnie Madero) (ok. 60g) 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/4 łyżeczki chilli w proszku (lub tylko szczypta jeśli nie lubicie… Dowiedz się więcej »Kurczak pieczony na ryżu

          STIR-FRY Z WOŁOWINĄ I MAKARONEM RYŻOWYM

            SKŁADNIKI  2 PORCJE 200 g postekowanej wołowiny np. z udźca około 150 g makaronu ryżowego, np. o szerokości 2 mm 2 łyżeczki drobno startego imbiru 2 ząbki czosnku, drobno starte 3 dymki (długa cebulka ze szczypiorkiem) 1/2 czerwonej papryki opcjonalnie – kawałek papryczki chili (ilość do smaku, im papryczka mniejsza tym ostrzejsza) świeża mięta 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego roślinnego), masła klarowanego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 1/2 limonki do podania PRZYGOTOWANIE Mięso pokroić na bardzo cieniutkie plasterki w poprzek włókien (najlepiej wcześniej włożyć je na 1-2 godziny do zamrażarki aby łatwiej było pokroić – po pokrojeniu… Dowiedz się więcej »STIR-FRY Z WOŁOWINĄ I MAKARONEM RYŻOWYM

            Tajska zupa krewetkowa

              Składniki duże krewetki 45 dekagramówRosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr 2 sztukipomidory 2 sztukicebule dymki 2 sztukiświeży imbir 1 sztukapapryka jalapeno 1 sztukapuszka mleka kokosowego 1 sztukawoda 1 litrsok z limonki 4 łyżkisos chilli 2 łyżeczkisos rybny 2 łyżeczki Przygotowanie Krok 1Do gotującej się wody dodaj 2 kostkiRosołu szlachetnego drobiowo- wołowegoKnorr i rozprowadź. Krok 2Pokrój dymki i wyciśnij sok z limonki.Posiekaj imbir oraz paprykę. Pomidoryobierz ze skóry i pokrój. Krok 3Do bulionu wlej sok z limonki orazposiekane dymki, imbir i paprykę.Doprowadź do wrzenia i duś podprzykryciem przez 20 minut. Krok 4Dodaj mleko kokosowe, krewetki,pomidory z sokiem, sos chilli i sos rybny.Zagotuj ponownie.… Dowiedz się więcej »Tajska zupa krewetkowa

              Spaghetti carbonara ze śmietaną

                Spaghetti Carbonara to błyskawiczne do przygotowania, a jednocześnie bardzo smaczne danie kuchni włoskiej. To makaron z kremowym sosie jajecznym z dodatkiem boczku. W tym przepisie przedstawiam Wam wersję z dodatkiem śmietany. Wiem, że to kwestia sporna, ale spróbujcie również takiej wersji i przekonajcie się, że jest bardzo smaczna. Danie smakuje całej rodzinie, również dzieciom. Jeśli ktoś szuka pomysłu na smaczne danie a’la carbonara to go tutaj znajdzie 😉 Składniki na ok. 3 porcje: 200 g makaronu spaghetti 100 g boczku 2 jajka 100 g słodkiej, płynnej śmietanki 30% 30 g startego sera Pecorino (Parmezanu lub Grana Padano)+ trochę do posypania… Dowiedz się więcej »Spaghetti carbonara ze śmietaną

                Polędwiczki w sosie koperkowym

                  SKŁADNIKILista składnikówpolędwiczki wieprzowe 2 sztukikoper świeży 1 pęczekmleko 3/4 szklankimąka pszenna 2 łyżkimąka ziemniaczana 1 łyżeczkabulion warzywny 0,5 litraolej rzepakowy do smażeniaDo smaku:sos sojowy słodki 2 łyżeczkiSól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczkaPieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczkijogurt grecki 3 łyżki SPOSÓB PRZYGOTOWANIAKroki postępowania KROK 1Polędwiczki dzielimy na sznycelki i rozbijamy je delikatnie dłonią. KROK 2Rozbite polędwiczki podsmażamy z obu stron na oleju rzepakowym.KROK Podsmażone polędwiczki przekładamy do garnka i zalewamy je bulionem warzywnym, na3 tyle, aby przykryć wszystkie kawałki mięsa – dusimy około 20 minut. KROK 4Następnie do naczynia wlewamy mleko, dodajemy jogurt grecki, mąkę pszenną orazziemniaczaną i dokładnie… Dowiedz się więcej »Polędwiczki w sosie koperkowym