Przejdź do treści

Tajska zupa krewetkowa

    Składniki

    duże krewetki 45 dekagramów
    Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr 2 sztuki
    pomidory 2 sztuki
    cebule dymki 2 sztuki
    świeży imbir 1 sztuka
    papryka jalapeno 1 sztuka
    puszka mleka kokosowego 1 sztuka
    woda 1 litr
    sok z limonki 4 łyżki
    sos chilli 2 łyżeczki
    sos rybny 2 łyżeczki

    Przygotowanie

    Krok 1
    Do gotującej się wody dodaj 2 kostki
    Rosołu szlachetnego drobiowo- wołowego
    Knorr i rozprowadź.

    Krok 2
    Pokrój dymki i wyciśnij sok z limonki.
    Posiekaj imbir oraz paprykę. Pomidory
    obierz ze skóry i pokrój.

    Krok 3
    Do bulionu wlej sok z limonki oraz
    posiekane dymki, imbir i paprykę.
    Doprowadź do wrzenia i duś pod
    przykryciem przez 20 minut.

    Krok 4
    Dodaj mleko kokosowe, krewetki,
    pomidory z sokiem, sos chilli i sos rybny.
    Zagotuj ponownie. Przed podaniem posyp
    zupę zielonymi częściami dymki.