
SKŁADNIKI
2 PORCJE
- 200 g postekowanej wołowiny np. z udźca
- około 150 g makaronu ryżowego, np. o szerokości 2 mm
- 2 łyżeczki drobno startego imbiru
- 2 ząbki czosnku, drobno starte
- 3 dymki (długa cebulka ze szczypiorkiem)
- 1/2 czerwonej papryki
- opcjonalnie – kawałek papryczki chili (ilość do smaku, im papryczka mniejsza tym ostrzejsza)
- świeża mięta
- 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego roślinnego), masła klarowanego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 limonki do podania
PRZYGOTOWANIE
- Mięso pokroić na bardzo cieniutkie plasterki w poprzek włókien (najlepiej wcześniej włożyć je na 1-2 godziny do zamrażarki aby łatwiej było pokroić – po pokrojeniu ocieplić w temperaturze pokojowej).
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zetrzeć imbir i czosnek. Dymki posiekać. Paprykę pokroić na cienkie paski. Papryczkę chili pokroić na plasterki. Wymieszać sos sojowy z cukrem.
- W woku lub na patelni na 1 łyżce oleju podsmażyć imbir oraz czosnek. Dodać drugą łyżkę oleju, włożyć białe części dymki oraz paprykę i smażyć mieszając co chwilę przez około minutę. Dodać mięso i podsmażać przez około minutę aż mięso zmieni kolor z czerwonego na brązowy.
- Dodać papryczkę chili jeśli używamy, włożyć makaron ryżowy i smażyć mieszając przez około minutę. Wlać sos sojowy z cukrem, dodać szczypiorek i miętę, wszystko wymieszać i odstawić z ognia. Podawać skrapiając limonką.