Przejdź do treści

STIR-FRY Z WOŁOWINĄ I MAKARONEM RYŻOWYM

    SKŁADNIKI

     2 PORCJE

    • 200 g postekowanej wołowiny np. z udźca
    • około 150 g makaronu ryżowego, np. o szerokości 2 mm
    • 2 łyżeczki drobno startego imbiru
    • 2 ząbki czosnku, drobno starte
    • 3 dymki (długa cebulka ze szczypiorkiem)
    • 1/2 czerwonej papryki
    • opcjonalnie – kawałek papryczki chili (ilość do smaku, im papryczka mniejsza tym ostrzejsza)
    • świeża mięta
    • 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego roślinnego), masła klarowanego
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1/2 limonki do podania

    PRZYGOTOWANIE

    • Mięso pokroić na bardzo cieniutkie plasterki w poprzek włókien (najlepiej wcześniej włożyć je na 1-2 godziny do zamrażarki aby łatwiej było pokroić – po pokrojeniu ocieplić w temperaturze pokojowej).
    • Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zetrzeć imbir i czosnek. Dymki posiekać. Paprykę pokroić na cienkie paski. Papryczkę chili pokroić na plasterki. Wymieszać sos sojowy z cukrem.
    • W woku lub na patelni na 1 łyżce oleju podsmażyć imbir oraz czosnek. Dodać drugą łyżkę oleju, włożyć białe części dymki oraz paprykę i smażyć mieszając co chwilę przez około minutę. Dodać mięso i podsmażać przez około minutę aż mięso zmieni kolor z czerwonego na brązowy.
    • Dodać papryczkę chili jeśli używamy, włożyć makaron ryżowy i smażyć mieszając przez około minutę. Wlać sos sojowy z cukrem, dodać szczypiorek i miętę, wszystko wymieszać i odstawić z ognia. Podawać skrapiając limonką.