Przejdź do treści

Spaghetti carbonara ze śmietaną

    Spaghetti Carbonara to błyskawiczne do przygotowania, a jednocześnie bardzo smaczne danie kuchni włoskiej. To makaron z kremowym sosie jajecznym z dodatkiem boczku. W tym przepisie przedstawiam Wam wersję z dodatkiem śmietany. Wiem, że to kwestia sporna, ale spróbujcie również takiej wersji i przekonajcie się, że jest bardzo smaczna. Danie smakuje całej rodzinie, również dzieciom. Jeśli ktoś szuka pomysłu na smaczne danie a’la carbonara to go tutaj znajdzie 😉

    Składniki na ok. 3 porcje:

    • 200 g makaronu spaghetti
    • 100 g boczku
    • 2 jajka
    • 100 g słodkiej, płynnej śmietanki 30%
    • 30 g startego sera Pecorino (Parmezanu lub Grana Padano)+ trochę do posypania
    • sól, czarny pieprz świeżo zmielony
    • posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania:

    1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Nie przelewać wodą!
    2. Boczek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni na niskiej mocy palnika, aż się lekko zarumieni. (Jeśli boczek jest bardzo chudy, dodać łyżkę oleju).
    3. Śmietankę, jajka, ser, szczyptę soli i dość dużą ilość pieprzu przełożyć do miski (najlepiej wysokiej i wąskiej) i zmiksować blenderem.
    4. Ugotowany makaron dodać do gorącego boczku. Przesmażyć, mieszając przez ok. 1 minutę. Patelnię ściągnąć z palnika, dodać masę jajeczną i wymieszać. Można dodać też posiekaną natkę pietruszki. Mieszać przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a sos lekko zgęstnieje. (Lepiej nie mieszać na palniku, żeby nie zrobiła się jajecznica!).
    5. Wyłożyć na talerze i posypać resztą startego sera.