
SKŁADNIKI
Lista składników
polędwiczki wieprzowe 2 sztuki
koper świeży 1 pęczek
mleko 3/4 szklanki
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
bulion warzywny 0,5 litra
olej rzepakowy do smażenia
Do smaku:
sos sojowy słodki 2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki
jogurt grecki 3 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kroki postępowania
KROK 1
Polędwiczki dzielimy na sznycelki i rozbijamy je delikatnie dłonią.
KROK 2
Rozbite polędwiczki podsmażamy z obu stron na oleju rzepakowym.
KROK Podsmażone polędwiczki przekładamy do garnka i zalewamy je bulionem warzywnym, na
3 tyle, aby przykryć wszystkie kawałki mięsa – dusimy około 20 minut.
KROK 4
Następnie do naczynia wlewamy mleko, dodajemy jogurt grecki, mąkę pszenną oraz
ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
Powstałą mieszankę hartujemy małą chochelką gorącego sosu, mieszamy, dodajemy do
całości i zagotowujemy.
KROK 5
Na koniec do sosu dodajemy posiekany koperek i dusimy całość jeszcze około 2 minut.
Gotowy sos doprawiamy solą, pieprzem i słodkim sosem sojowym.
Polędwiczki w sosie koperkowym podajemy z ulubionymi dodatkami np. ziemniaczkami i
lekką surówką.
Życzę smacznego!