Przejdź do treści

Polędwiczki w sosie koperkowym

    SKŁADNIKI
    Lista składników
    polędwiczki wieprzowe 2 sztuki
    koper świeży 1 pęczek
    mleko 3/4 szklanki
    mąka pszenna 2 łyżki
    mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
    bulion warzywny 0,5 litra
    olej rzepakowy do smażenia
    Do smaku:
    sos sojowy słodki 2 łyżeczki
    Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
    Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki
    jogurt grecki 3 łyżki


    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    Kroki postępowania

    KROK 1
    Polędwiczki dzielimy na sznycelki i rozbijamy je delikatnie dłonią.

    KROK 2
    Rozbite polędwiczki podsmażamy z obu stron na oleju rzepakowym.
    KROK Podsmażone polędwiczki przekładamy do garnka i zalewamy je bulionem warzywnym, na
    3 tyle, aby przykryć wszystkie kawałki mięsa – dusimy około 20 minut.

    KROK 4
    Następnie do naczynia wlewamy mleko, dodajemy jogurt grecki, mąkę pszenną oraz
    ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
    Powstałą mieszankę hartujemy małą chochelką gorącego sosu, mieszamy, dodajemy do
    całości i zagotowujemy.

    KROK 5
    Na koniec do sosu dodajemy posiekany koperek i dusimy całość jeszcze około 2 minut.
    Gotowy sos doprawiamy solą, pieprzem i słodkim sosem sojowym.
    Polędwiczki w sosie koperkowym podajemy z ulubionymi dodatkami np. ziemniaczkami i
    lekką surówką.
    Życzę smacznego!