Przejdź do treści

LASAGNE BOLOGNESE

    SKŁADNIKI

     6 – 8 PORCJI

    • 15 płatów lasagne (gotowych lub DOMOWYCH)
    • 150 g tartego parmezanu

    SOS BOLOŃSKI

    • 3 łyżki oliwy
    • 1 cebula
    • 2 łodygi selera naciowego
    • 1 marchewka
    • 150 g boczku wędz. lub gotowanego
    • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
    • 1 szklanka białego lub czerwonego wina
    • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1 szklanka gorącego bulionu
    • 400 g passaty pomidorowej

    SOS BESZAMELOWY

    • 4 łyżki masła
    • 3 łyżki mąki
    • 650 ml mleka
    • szczypta gałki muszkatołowej

    PRZYGOTOWANIE

    SOS BOLOŃSKI

    • Na oliwie, w dużym garnku, zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać posiekany w drobną kosteczkę seler naciowy oraz startą marchewkę (warzywa można też rozdrobnić w malakserze).
    • Obsmażyć, następnie przesunąć na bok i w wolne miejsce włożyć pokrojony w drobną kosteczkę boczek. Zrumienić i wymieszać z warzywami.
    • Przesunąć wszystko na bok garnka i partiami wkładać mięso: włożyć 1/3 część mięsa i obsmażyć mieszając co chwilę, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Następnie wymieszać z warzywami i boczkiem, przesunąć na bok, powtórzyć z resztą mięsa.
    • Wlać wino i gotować na średnim ogniu przez 3 minuty, dodać gorący bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym, zagotować, dodać passatę pomidorową.
    • Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować na małym ogniu 2 godziny (można dłużej). Od czasu do czasu zamieszać.

    SOS BESZAME​LOWY

    • W średnim garnku dobrze rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas energicznie mieszając aż sos będzie gładki.
    • Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Odstawić z ognia, doprawić solą i gałką muszkatołową.

    PIECZENIE

    • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Przygotować żaroodporną formę o wymiarach około 19 x 27 cm. Wysmarować ją masłem, wlać i rozprowadzić ok. 100 ml sosu beszamelowego, ułożyć pierwszą warstwę płatów lasagne (mogą nieznacznie na siebie nachodzić).
    • Na płatach lasagne rozprowadzić warstwę sosu bolońskiego, następnie polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Powtórzyć jeszcze 4-krotnie.
    • Tak złożoną lasagne włożyć do piekarnika i piec 45 minut (w połowie czasu pieczenia przykryć folią aluminiową). Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut przed porcjowaniem.
    Print Friendly, PDF & Email