
Kurczak pieczony na ryżu – obiad, który praktycznie robi się sam! 😉 Przygotowanie go zajmuje kilka chwil, a potem bach do piekarnika i czekamy na efekt końcowy 🙂 W międzyczasie można np. poczytać ciekawą książkę 🙂
Składniki:
- 5 podudzi z kurczaka (ok. 0,5kg)
- 2 woreczki ryżu (200g)
- 4 małe cebule (ok. 210g)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- szczypta chilli w proszku
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
Składniki na zalewę:
- 600ml wody
- 1 łyżka masła (ok. 35g)
- 3 łyżki pikantnego ketchupu (u mnie Madero) (ok. 60g)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/4 łyżeczki chilli w proszku (lub tylko szczypta jeśli nie lubicie pikantnych dań)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka cukru (ok. 6g)
- pieprz, sól do smaku (najlepiej świeżo mielone i dość sporo)
Wykonanie:
- Podudzia kurczaka umyć, osuszyć, otoczyć dokładnie słodkiej papryce, chilli, soli i pieprzu. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć podudzia z każdej strony.
- Na dno naczynia żaroodpornego wysypać suchy ryż.
- Cebulę obrać, pokroić w grube plastry i poukładać na ryżu.
- Podsmażone podudzia ułożyć na ryżu i cebuli.
- W czajniku zagotować 600ml wody. Wrzątek przelać do garnuszka, dodać 3 łyżki pikantnego ketchupu, łyżkę masła, łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, chilli w proszku, łyżeczkę ziół prowansalskich oraz łyżeczkę cukru. Doprawić zalewę do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą.
- Gorącą zalewę przelać do naczynia żaroodpornego z kurczakiem i ryżem. Całość piec w 180 st.C przez ok. 60-70 minut (aż ryż wchłonie całą zalewę). Smacznego!