Przejdź do treści

Dorada pieczona z pieca

    Dorada pieczona to pyszne danie, polecam!

    Czas przygotowania: 1 dzień
    Czas pieczenia: 30 minut
    Liczba porcji: 4

    Dieta: bezglutenowa
    Składniki:

    • 4 dorady patroszone
    • średnia główka czosnku
    • po pół pęczka szczypiorku i koperku
    • po pół łyżeczki soli i pieprzu
    • 4 łyżki oliwy
    • ewentualnie bazylia do dekoracji

    Dorada przepis

    Ryby umyj, usuń łuski. Ponownie przepłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem ponacinaj skórę w kilku miejscach. Najlepiej po skosie.

    Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z posiekanym koprem, szczypiorem, oliwą , solą i pieprzem. Ryby natrzyj mieszanką. Czosnek powciskaj w nacięcia w skórze. Zawiń każdą rybę w folię i odłóż na noc do lodówki. Na godzinę przed pieczeniem wyjmij ryby z lodówki. Odwiń je z folii i poukładaj obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Ryby piecz 30 minut.

    Gorąco polecam podawać pieczone ryby z frytkami.

    Print Friendly, PDF & Email